Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
EGU KONFERENCIA 2019 BUDAPEST
Az European Gliding Union 2019 éves összejövetelét a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség meghívására Budapesten rendezték meg februárban. A nagy sikerű találkozóról és az EGU tevékenységéről szóló 2019-1 EGU newsletter, továbbá a konferencia jegyzőkönyve megtalálható Letöltések menünkben az EGU News cím alatt.

MVSz


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


VITORLÁZÓREPÜLŐ GÉPEK BIZTONSÁGOS SZERELÉSE
Az EASA 2019-07 számú Safety Information Bulletin kiadványa részletesen foglalkozik a repülőgépek összeszerelésénél előforduló hibákkal, azok megelőzésével. Igen szemléletesen mutatja be, hogyan kell helyesen bekötni a kormányokat, rögzíteni a szárnyakat.
A kiadvány angol nyelven már elérhető "Letöltések - MVSz CAMO szervezet dokumentumai" menüpontunkban.

Kiss Gyula
MVSz CAMO


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


CSOPORTOS BALESETBIZTOSÍTÁS 2019
Az MVSz - Egyesületeinek külföldön versenyző tagjai számára - a korábbi évekhez hasonlóan igen előnyös Csoportos Balesetbiztosítási megállapodást kötött az Európai Utazási Biztosítóval (EUB). Ez a biztosítás érvényes a sportbalesetekre, beleértve a vitorlázórepülő versenyeken esetlegesen bekövetkezőkre is.
A biztosítási díj idén Európában 660 Ft/nap, a CAT 1-es versenyekre (EB, VB) térítésmentesen biztosítjuk pilótáinknak, de bármely versenyzőnk igénybe veheti térítés ellenében.
Az igényeket legalább két héttel az indulás előtt Daróczy Jánosnál kell bejelenteni.
A biztosítás feltételei és szolgáltatásai megtekinthetők a Letöltések - Vegyes dokumentumok menüpontban.
Köszönet Bartolf Richárdnak és Besenyei Henriettának a közreműködéséért!

MVSz Elnökség
darojanos


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


MVK TASKER 2019
Paszternák Laci munkájaként elkészült a program 2019 évi változata (v1.91).
Laci jelentősen kibővítette a program szolgáltatásait, az MVK szabályai szerinti taszkoláson és pontszámításon kívül alkalmas az igc fájlok teljes kiértékelésére, ellenőrzésére, látványosan lefuttatható vele a repülés minden fázisa.
Alkalmas továbbá a Rally Kupa versenysorozat pontszámítására is, az MVK-tól eltérően idén csak deklarált (RT) feladatként értékeli a távokat (ahol a pilóta eltér a kiadott feladattól, az a pont a Rally Kupában virtuális terepleszállásnak minősül, de az MVK-ban változatlanul szabad távként értékelhető).
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a pontszámítás képlete változott, ezért a tavaly feltöltött v9.1 verzió idén már nem használható, frissíteni kell.

A „Tasker 2019” Laci szellemi terméke, aki díjmentes használatra felajánlotta a vitorlázó repülő társadalom számára, ezúton is köszönjük neki!
Az MVK Tasker 2019 elérhető a - Letöltések - Dokumentumok – menüpontunkból, a telepítéséhez és használatához sok sikert kívánunk. A telepítés közben megjelenő vírusriasztásokat nyugodtan hagyjátok figyelmen kívül, a programot az AVAST víruslabor is bevizsgálta és tisztának minősítette.

Az MVK ONLINE felület továbbra is a Sportbírók kezelésében működik, akik felelősek az általuk feltöltött távok tisztaságáért, a verseny sportszerűségének biztosításáért. Ez a kiegészítő program megkönnyíti a munkájukat, de lehetőséget ad a versenyzőknek, érdeklődőknek, hogy fizetős program nélkül is elemezhessék saját és társaik repüléseit, továbbá ellenőrizhetik, hogy Sportbiztosuk a maximális pontszámot hozta e ki repülésükből. Ezzel a lehetőséggel is segíteni szeretnénk fiatal teljesítményrepülőink szakmai fejlődését és a nagyobb nyilvánosság erejével emelni versenyünk színvonalát, tisztaságát!

darojanos
VTSB


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


VERSENYENGEDÉLYEK, FAI LICENCE 2019 (REMINDER!)
Idén a NAC munkájával a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség lett megbízva, így többek között a FAI versenyengedélyek kiadásával valamennyi légisport szakág számára.
Az MVSz nem építette be a FAI tagdíjat a saját tagdíjába, azt központi forrásból szándékozunk fedezni. Ezzel szemben az a döntés született, hogy a FAI versenyengedélyeket csak a versenyzők számára váltjuk ki. Szakmailag aggályos volt az a korábbi gyakorlat, mely szerint minden regisztrált főnek „jár” a nemzetközi versenyengedély.
Kérjük a klubokat, hogy adják meg versenyzőik névsorát, hogy a versenyengedélyeket időben ki tudjam váltani. Ez a hazai versenyekhez is szükséges, tehát javaslom, hogy még az MVK résztvevőket is szerepeltessék a névsorban. Az engedély kiadásának feltétele, hogy az egyesületi tagdíjak rendezve legyenek és minden érintett pilóta regisztrálva legyen a Nyilvántartó rendszerünkben.
Kérjük azon tagszervezeteinket, akik a tagdíjukat és nyilvántartásukat még nem rendezték, hogy a lehető legrövidebb időn belül pótolják, és versenyzőik listáit küldjék meg címemre!
Kérdés esetén, telefonon vagy e-mailben keressetek meg, szívesen állok rendelkezésetekre!
darojanos
MVSz


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


MVSZ KÖZGYŰLÉS 2019 MÁRCIUS 23.
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség március 23.-án megtartotta 2019 évi tavaszi rendes Közgyűlését a küldöttek 68 %-ának részvételével.
Küldöttek a 2018 évről szóló beszámolókat, köztük a 2018 év Mérlegét és Közhasznúsági mellékletét egyhangúlag elfogadták és úgy döntöttek, hogy az alakuló Repülő és Légisport Szövetség tagjai sorába úgy az Egyesületeink, mint maga az MVSz is lépjen be.
Terpó György Alelnöki tisztéről való lemondása miatt a Közgyűlés Hársfalvi Pétert egyhangúlag Alelnökké választotta.
Az őszi Küldöttgyűlésen elfogadott költségvetéshez képest annyi a változás, hogy jelenleg Szövetségünk képviseli az FAI-ban Magyarországot és a NAC szerepünkből kifolyólag célzott támogatások és a hozzá tartozó költségek jelennek meg gazdálkodásunkban. Közgyűlés felhatalmazta az Elnökséget, hogy ezeket a kiadásokat és bevételeket a törvényes előírásoknak megfelelően kezelje.
VTSB ismertette a 2019 évi kiegészített versenynaptárt, melyet a küldöttek egyhangúlag elfogadtak.
Gyöngyösi András Zénó elnök zárszavában megköszönte a Baranya Megyei Repülő és Ejtőernyős Klub tagságának a szíves vendéglátást és 12:30 LT –vel bezárta a Közgyűlést.
A Közgyűlés jegyzőkönyve mellékleteivel együtt megtalálható Dokumentumtárunkban.

MVSz Elnökség
darojanos


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


2019 TÉLI TELJESÍTMÉNYREPÜLŐ TOVÁBBKÉPZÉS FARKASHEGY
A MÁV és az ACFH repülőklubok évek óta közösen szervezik teljesítményrepülőik téli továbbképzését Farkashegyen. A színvonalas előadások videofelvételei felkerülnek a YouTube-ra, de a jobb oldali menüsorunkon található „Teljesítményrepülő továbbképzések” rovatunkban is közzétesszük.


Gyöngyösi András (Opitz): A síkvidéki termikus feláramlások meteorológiája
Laktis Balázs (MÁV): Terepleszállás
Dózsa Sándor (MSE): Légtértípusok és igénybevételük
Török László (ACFH): Távrepülés, végsiklás
Schieber András (ACFH): Napi légtér-információk
Szőke Gábor (ACFH): Földi berendezések
Szentgyörgyi György (Őcsény): Repülésbiztonság I.-II. rész

Az előadássorozat március közepéig folytatódik és az elkészült videók anyagát folyamatosan feltöltjük.

darojanos
MVSz


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉG 2019
2019 február 23.-án ismét sor került az előző évben repült kiemelkedő teljesítmények díjazására.
A vitorlázórepülés területén díjazottak (a teljesség igénye nélkül) a következők:

A Rotter Lajos Vándordíj 2018 évi győztese Hamar Zoltán (Varió), a Turul Vándordíjat Pólya Balázs (Oldtimer) míg az Icarus Vándordíjat Kiss Dániel (ACFH) kapta.
A Lányi Alapítvány idei díjazottjai Pós János (MSE) és Tóth Barnabás (Szombathely).
Az Aranykoszorú feltételeit Tóth Gábor (Alföldi) és Kiss Dániel (ACFH) teljesítette, akinek ez egyúttal a Gyémántkoszorú befejezését is jelentette.
Hegedűs László (Alföldi) három Nemzeti, két Afrika, két Európa és egy Országos sebességi rekordot repült, a két Afrika rekord a világ leggyorsabb termikus időjárásban repült távrepülései.
A Magyar Vitorlázórepülő Kupa legeredményesebb versenyzői, csapatai és klubjai is díjazva lettek, a 2018 év eredményei Dokumentumtárunkban archiválásra kerültek.
Az év férfi sportolója vitorlázórepülésben Gulyás György (MALÉV) míg az ifjúsági legjobb Arday Dániel (MALÉV).
Gratulálunk minden díjazottnak és további eredményes repüléseket kívánunk mindenkinek a 2019 évre is!

MVSz Elnökség


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


ISMÉT MÓDOSÍTOTT MVK INDEXSZÁMOK
Letöltések - Dokumentumok - Érvényes MVSz Szabályzatok menüpontunkból letölthető a módosított MVK Szabályzat, melyben megtalálható a Magyar Vitorlázórepülő Kupa éves versenyben alkalmazott indexszámok jegyzéke. A táblázat több új géptípust tartalmaz, továbbá a beérkezett javaslatok alapján néhány gép indexszáma módosult.
Érvényes a "2019_mvk_szabalyzat_v1.3".
VTSB
darojanos


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


VERSENYNAPTÁR 2019
A bal oldali menüsorunkon található bannerra kattintva letölthető a frissített 2019 éves vitorlázórepülő Versenynaptár. Ez már tartalmazza a hétvégenként megrendezendő Rally Kupák időpontjait és helyszíneit is.

Jó időjárást és sikeres versenyzést kívánunk 2019-ben versenyzőinknek és a versenyek rendezőinek is!

darojanos
VTSB


email valakinek Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban


Oldal:   <<        >>  
 
BANKSZÁMLASZÁMAINK
CIB Bank Zrt

HUF:

10700361-43615401-51100005

EUR:

10700361-43615401-50000005

IBAN (SWIFT: CIBHHUHB):

HU92-1070-0361-4361-5401-5000-0005
ADÓSZÁMUNK
19100500-1-41

Közösségi: HU19100500
IHO Sportrepülés
Támogatóink/Sponsors
Sajtófigyelő
Cikkek, médiaanyagok a vitorlázórepülés világából

Húsz éves a Lányi Róbert Emlékalapítvány(Lányi Aladár írása)

Hárman a vitorlázórepülő-sport szolgálatában.(Aeromagazin 2018 december)

A világ legyorsabb sebességi rekordja termikrepülésben! Bagoly beszámolója, 2019.01.07.

Afrika és Nemzeti rekord Dél-Afrikában! Bagoly beszámolója, 2018.12.16.

A Magyar Polgári Repülésért 2018 (A Repülni jó írása a díjazottakról)

Túl a 200-as álomhatáron! Bagoly beszámolója, 2017/18 Dél Afrika

És mégis repültünk 1945 - 1947 Mező György írása

Schempp-Hirth gépek ismertetői 2017

Ezermester 1934 április

Tardos Béla írása a hullámrepülésről 1981-ből

Hullámtávrepülés az Alföldön! Bagoly beszámolója

Bagoly reagálása Francois Hersen írására

Flarmradar! Az OGN rendszer kiépítése Magyarországon. (Aeromagazin 2016 július)

Vészelhagyás Namíbiában (Francois Hersen írása)

Amikor a versenyzés fontosabbá válik, mint az életünk

Szatymazi siker: LX Kupa 2016

Hajlékony szárnyakon 1979 Dunakeszi

Gönczi Péter beszámolója az őcsényi EB-ről

Schempp-Hirth bemutatta az új Ventust (Gönczi Péter fordításában)

Bagoly beszámolója a 2014 decemberi rekordrepüléseiről!

Csonka István beszámolója a finnországi VB-ről. (negyedik rész)

Csonka István beszámolója a finnországi VB-ről. (harmadik rész)

Csonka István beszámolója a finnországi VB-ről. (második rész)

Csonka István beszámolója a finnországi VB-ről. (első rész

Vitorlázórepülés közel 100 évvel ezelött

Vajda Ricsi beszámolója mikulovicei magasságrepüléséről 2014.10 hó

Bagoly rekordrepülése 1992-ben!

1600 méterre csőrölni! Nem lehetetlen!

"Hullámok hátán a Mátra felett"
Ugrósdy Marci írása az IHO portálról


Hullámtávrepülés Patagóniában.Bagoly beszámolója

A Magyar Sporttörténelem most íródik! Horváth Linda (MVSz Médiabizottság)

Gönczi Péter: Mérföldkő a versenyrepülők felkészítésében!

Légtérsértések! Szili Sándor levele

A Lányi Róbert Emlékalapítvány története

A honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése

Búcsú az V. Avas Kupától Varga Ági tollából

Vitorlázórepülés az ötvenes években.(Dr. Jósa Jenő emlékiratai)

Nemzeti és afrikai kontinens rekordok Namíbiában(Bagoly beszámolója)

"Nimbus után Quintus"
Márványi Péter riportja Gönczi Péterrel


Repül a Quintus, az új 23 m-es Schempp-Hirth gép.
(Fotók Gönczi Pétertől)


Heves Megyei Hírlap a Pipis hegyi hullámrepülésről

Nemlétező sportág létező rekordjai! Márványi Péter riportja Daróczy Jánossal

Ifjusági VB 2011. Musbach
Kisnagylaci beszámolói az IHO internetes portál gyűjtésében


Dane Dickinson, Soaring New Zealand:
Az AAT feladat problémái.
Ford: Bauer János (Varió)


Öcsényi hullámrepülés.
Kiss Tibor videója


British Gliding Association: A biztonságos csörlés feltételei Ford. Jánoska Tibor

Beszámoló a Prievidzai VB-ről

Dugóhúzóról ember- és földközelben
1985-ös intejú Daróczy Jánossal


Átesés és dugóhúzó - egy vélemény
Walter Mueller Free Flight Canada
Ford. Rónai Péter


Aerokurier 2009 a Női VB-ről

Sok jó (terep)leszállást
Graham McAndrew
ford: Tóth István


Bolla Marica: "Harcpoétika"


Hogyan éljem túl a vitorlázórepülést
Bert Willing
ford: Vámosi Miklós


ARCUS az új húszméteres Schempp-Hirth vitorlázó repülőgép
ford: Gönczi Péter
Memória használat: 3,412kb